poster poster2 poster3 poster4 poster5
   
         
   

Επιστολή ΕΠΟΠΑΗ προς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές 22.05.15

   
   

 22 Μαΐου 2015

 

Πρόεδρο και Μέλη

Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Οικονομικών και Προϋπολογισμού

 

Πρόεδρο και Μέλη

Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

 

Αξιότιμη Κυρία / Αξιότιμε Κύριε,

 

Νομοσχέδιο «Περί Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων

Νόμος του 2015

 

Με το επίμαχο Νομοσχέδιο υπό τον μανδύα δήθεν της χρηστής διοίκησης επιχειρείται η παράκαμψη του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος για αποτελεσματική λειτουργία των Ημικρατικών Οργανισμών ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ουσιαστικά, αν υιοθετηθεί, παρέχεται η νομική κάλυψη στους εκάστοτε Κυβερνόντες να εκποιούν την περιουσία του Κυπριακού λαού κατά το δοκούν, παρέχοντας τους υπερεξουσίες ιδιωτικού δικαίου.

 

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι, αν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριληφθεί και η ΑΗΚ (τις ιδιαιτερότητες και την σημασία της οποίας πλειστάκις έχουμε αναπτύξει), οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι εθνικά επιζήμιες και συνάμα καταστροφικές για τους πολίτες και την οικονομία του τόπου με συνεπαγόμενη αύξηση στην τιμή του αγαθού του ηλεκτρισμού.

 

Ήδη σας έχουμε παραθέσει προφορικά και γραπτώς απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ και των εργαζομένων περί τούτου.

 

Ενισχυτικά σας πληροφορούμε ότι στην ΑΗΚ με στόχο την χρηστή διοίκηση έχουν υιοθετηθεί Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης που διέπει τη λειτουργία της ΑΗΚ και επίσης, σχετικός Κώδικας Δεοντολογίας.

 

Δυστυχώς, το Υπουργείο Οικονομικών έχει επανακαταθέσει το Νομοσχέδιο, με επουσιώδεις τροποποιήσεις, χωρίς καμία διαβούλευση όπως ήταν η υπόδειξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.  Ενεργώντας μ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν σεβάστηκε την υπόδειξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και παράνομα το κατέθεσε παραβιάζοντας την υφιστάμενη Νομοθεσία αρ. 4010 /2005 και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/14/ΕΚ που προβλέπουν τις εκ των προτέρων και έγκαιρες διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους.

 

Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης μας που συνήλθε σήμερα εκτάκτως σας απευθύνει ύστατη έκκληση όπως το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο επιστραφεί στο Υπουργείο για διαβούλευση με τους επηρεαζομένους και η ΑΗΚ λόγω των ιδιαιτεροτήτων της να εξαιρεθεί από το Νομοσχέδιο, όπως άλλοι Οργανισμοί έχουν εξαιρεθεί.

 

Με εκτίμηση

Ανδρέας Πανόρκος                                                   

Πρόεδρος                                                                   







   
    MEDIA    
                             
    ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ